.comment-link {margin-left:.6em;}

Lana's Blog

Friday, December 09, 2005

Английската зима

Сигурно изглежда странно, че посвещавам цял постинг на тази тема, но...
Зимата тук няма много общо с тази България, или поне не с тези зими, които аз си спомням.
Започва сравнително рано. Мрачна е. Дъждовна е. И понякога снежна.
Да, снежна казах. Защото зимата в Бирмингам е по-мрачна и студена от тази в Лондон. По насевер е.
И на всичкото отгоре е студена. Ужасно студена. С един такъв гаден, влажен студ, какъвто в България няма, с изключение може би на Черноморието, и то не точно.
Дните са кратки. В момента тук се съмва около 8 часа сутринта и е вече тъмно в 4 следобяд. И е мрачно. Слънцето тук като че ли умира през октомври. И се ражда отново през март или април. 6 месеца мрак. Дори през деня понякога изглежда, все едно е вечер.
А вятърът... брррррр. Студен, силен и влажен. Пронизващ. Имаш чувството, че влагата и студът се просмукват в костите ти. И още, и още. Докато самият/та ти станеш част от влагата и студа и те започнат да преминават през теб.
Спомням си също, че в България не е толкова студено, когато вали сняг. Тук и да вали, и да не вали сняг, си е все тая.
Другото нещо е мъглата. Ставаш сутрин, и когато се съмне, се озоваваш в една бяла, гъста мъгла, през която не можеш да видиш нищо на повече от няколко метра пред теб. И се молиш да се вдигне, но... не би. Може да остане така цяла седмица, ако не задуха Бирмингамския вятър.
Вали много дъжд. Ледено студен дъжд. Понякога проливен, понякога просто ръми. Но е студен.
Не се навличаме както в България. Аз и там не го правех, но тук пък съвсем. Носим вятъро- и водоустойчиви дрехи. С...(в България май му викаха) полар отвътре. Задължително с качулка. Дори да не вали, пак я използваш, защото след 10-15 минути навън, косата и лицето ти са мокри иначе.
Ръкавици - само кожени. Другите се пропиват с влага и ръцете ти замръзват.
Понякога, ако се случи да е ясно през нощта, ама без облаци въобще, е много красиво.
Защо ли?
Можеш да видиш северното сияние. Няма чак бели нощи, но е светличко. Небето е като на развиделяване.
Тревата е зелена. Не знам как и защо, дори да вали сняг и всичко да замръзне, тревата е винаги, ама винаги зелена. Сутрин понякога изглежда сребристо-зелена. И много красива.
Дърветата са голи (считай широколистните). Иначе имат едно чудо, наречено Holy Tree, което за мен е просто един бодлив храст, което е също вечнозелено.
Странно как оцеляват тук палмите през зимата.
Има ги, да. В частни градини. Или пред къщата, на поляната. Но оцеляват. Трябва да се разходя и да снимам няколко различни вида, има доста наоколо. Интересна гледка са през зимата, покрити със скреж.
Дори и зимата е зелена. Но когато е облачно и мрачно, всичко изглежда сиво и безжизнено. Губи цвета си. Но само малко слънце да има, всичко е толкова красиво и зелено, живо.
Чудя се какво ли е в България сега?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home