.comment-link {margin-left:.6em;}

Lana's Blog

Saturday, February 18, 2006

The Storytelling Cafe - Breathing the Dawn

В петък бяхме на представление в The storytelling cafe в Solihull. Каквото беше по-интересно е това, че става въпрос за представление, създадено въз основа на легендите за Крали Марко, няколко традиционни български обичая и родопски и македонски народни песни.
Беше невероятно интересно. Много странно звучат тия истории, преведени на английски език, но пък и ми беше невероятно приятно да ги чуя. Легендите за Крали Марко са много и доста дългички, но те се бяха постарали да включат най-важните моменти от историята.
Да си призная честно и аз не бях чувала една от тях, нито пък я бях чела, но ми направи впечатление, че Крали Марко е бил един разбойник лицемерен, а пък ние сме го превърнали в легенда с всичката му подлост и лицемерие и въпреки това си го тачим. Интересно, нали?
Изумителното беше, че представлението беше осъществено от четири човека - Деси, Галин, Мони и Айвър.
Деси и Галин са българи.
Деси пее и изпълнява ритуалите заедно с Мона. Притежава онзи невероятен, типично родопски глас - силен и чист, който те кара да настръхваш при всяка различна нота. Не е необходимо да разбираш български, за да разбереш за какво пее, дали е нещо весело или нещо тъжно. Деси свири и на гъдулка.
Галин свири на кавал и гайда. Освен това е и певец.
Мони е от смесено семейство - баща и е англичанин, а майка и е българка.Говори български, разбира се. С онзи типичен английски мек акцент, но с добра граматика и разбиране. Тя е и разказвачката на историята.
Айвър е шотландец. Свири на тъпан, гъдулка и много други инструменти.
Имаше и хора и ръченици.
След представлението си побъбрихме доста. Снимахме се и с тяхната камера, но още не са ни пратили снимките. Бяха изненадани, че са присъствали 2 българки. Сбъркаха и Джим за българин, но бързо изяснихме недоразумението ;-)
Организират и Work Shop, т.е. нещо като практическо обучение по българска култура, пеене и народни инструменти и танци.
Имаше и листовка за коментари. Аз написах само това: It was lovely to hear Bulgarian story in England told that well. Thank you!
Трупата се нарича A Spell In Time, а представлението - Breathing the Dawn. Ако на някой му се отдаде бъзможност да го гледа, силно го препоръчвам. Не правят представления само в Брум, ами и на много други места.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home